home VB Magazine


Het Internet ontwikkelt zich tot een dienstverlenend medium waar je heel snel nuttige up-to-date informatie vindt. In plaats van bijvoorbeeld te bladeren in de 20 delen van de telefoongids van Nederland kun je nu op de website van de PTT (www.Telefoongids.ptt-telecom.nl/index.html) naam en woonplaats intypen en je hebt binnen tien seconden het gevraagde telefoonnummer. Jammer alleen dat de dienst niet meer is dan een online telefoongids, terwijl het zo eenvoudig was geweest om meer zoekmogelijkheden te creëren. De gouden gids (www.goudengids.nl) maakt het je wat dat betreft handiger, daar kun je kiezen om per regio te zoeken of over alle regio’s.
NS heeft het spoorboekje (www.ns.nl/reisinfo) op het Internet gezet. Je typt de plaatsen van vertrek en bestemming, een gewenste vertrektijd en je krijgt de precieze tijd, de prijs van het kaartje en eventueel het perron waar je in of over moet stappen. Veel handiger dan het gewone spoorboekje, en de informatie is altijd actueel. Schiphol (www.schiphol.nl) geeft vluchtinformatie. Onder "flights" staat een optie "quick scan" waarbij je kunt inzoomen op de vlucht waarin je bent geïnteresseerd. En of je nou per trein, vliegtuig of auto reist, met www.lokatie.net vind je na het intypen van een postcode een kaartje met een rode pijl die precies aangeeft waar je moet zijn.
Bij www.theater.nl vind je een overzicht van voorstellingen op 1200 Nederlandse podia Handig als je uit wilt gaan in je eigen regio, onmisbaar als je een weekend in Amsterdam bent en op het laatste moment wilt weten wat er "te doen" is. De site is overigens niet mooi, en behoorlijk langzaam. Als je liever naar de film gaat, via www.telebyte.nl/bioscoop vind je de bioscoopladder voor jouw woonplaats (www.nrc.nl/zoek/film vertelt je meer over de films). Hou je meer van musea, dan vind je via www.museumserver.nl een link naar jouw favoriete museum of galerie.
Politici en anderen die willen weten wanneer het parlement waarover vergadert kunnen terecht op www.parlement.nl. De agenda’s van eerste en tweede kamer en van commissievergaderingen staan op de site. Een overzicht van "fracties en commissies" leidt in eerste instantie tot een mooie blanco pagina, bij nader inzien blijkt dat je ergens linksboven kunt klikken om een overzicht te krijgen van fracties, kamerleden of commissies.


Christine Karman

6